W ramach programu Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego kupiliśmy nowy sprzęt, z którego mogą korzystać przedsiębiorcy z branży spożywczej (i nie tylko). Mamy urządzenia, które mogą wprowadzić rewolucyjne zmiany procesie produkcji. Produkcja może być tańsza, bardziej efektywna i zdrowsza. Zobacz filmy i fotografie, które prezentują naszą ofertę i możliwości.
Google VR
Gogle VR przenoszą uczestników badania w wirtualny świat. Można symulować np. wizytę w restauracji i zbadać reakcję konsumenta na aromaty, produkty, reklamę etc. Badania pozwalają lepiej zrozumieć odczucia, preferencje i zachowania konsumentów. Google VR umożliwiają uzyskanie powtarzalnych i wszechstronnie kontrolowanych symulacji.
EMG Urządzenie do badania napięcia mięśni obrazujących emocje
Badania elektromiograficzne służą do pomiaru mikroekspresji mięśni twarzy i określenia reakcji emocjonalnych konsumentów względem cech sensorycznych (np. zapachu, smaku/smakowitości, tekstury), opakowania, reklamy oraz marki produktów. Wyniki badań mają ogromne znaczenie w analizie rodzaju emocji wywołanych przez np. spożywane produkty lub oglądane reklamy.
Zestaw LC-MS-MS - Chromatograf cieczowy sprzężony z podwójnym spektrometrem mas wraz z 3 innymi rodzajami detektorów stosowanymi w LC - detektorem fotodiodowym, fluorescencyjnym oraz rozpraszania światła
LC-MS-MS to sprzęt, który daje unikalną możliwość identyfikacji bardzo szerokiego spektrum składników oraz związków obecnych w żywności, zarówno o pozytywnym, jak i negatywnym działaniu oraz ich ilościowego oznaczania. Aparat umożliwia analizę m.in. pozostałości pestycydów, mikotoksyn, antybiotyków, przeciwutleniaczy, dodatków do żywności.
Farinograf
Farinograf przeznaczony jest to badania zachowania ciasta w czasie jego wyrabiania. Na podstawie zmian w konsystencji i elastyczności ciasta określa się przydatność mąki do produkcji pieczywa pszennego. Urządzenie pozwala także na ustalenie wodochłonności mąki pszennej, która wpływa na wydajność ciasta.
Pasteryzator przepływowy HTST z aseptycznym rozlewem
Urządzenie pasteryzuje w trybie HTST lub sterylizuje produkty płynne (soki, napoje, ekstrakty) z możliwością aseptycznego rozlewu do pojemników jednostkowych w komorze laminarnej. Produkty przed obróbka termiczną mogą zostać poddane homogenizacji (max. ciśnienie 50 MPa). Urządzenie działa w skali półtechnicznej.
Prasa koszowa Bucher Unipektin AG HPL 14 z drenami
Hydrauliczna prasa do ekstrakcji soku w warunkach półtechnicznych z owoców ziarnistych, pestkowych, jagodowych, warzyw, owoców egzotycznych i innych materiałów roślinnych, np. ziół. Prasa posiada filtry drenażowe o różnej strukturze i przepustowości w celu optymalizacji tłoczenia w zależności od rodzaju surowca.
Titratory
Automatyczne titratory pozwalają na oznaczanie liczby kwasowej i nadtlenkowej w olejach i tłuszczach oraz mogą być wykorzystane do oznaczania kwasowości i zawartości chlorków w produktach spożywczych.
System kompletnej dwuwymiarowej chromatografii gazowej (GCxGC) wraz ze spektrometrem mas czasu przelotu (TOF MS)
System umożliwia oznaczenie profilu i zawartości szerokiej grupy związków naturalnie występujących w żywności oraz powstających podczas przetwarzania i przechowywania surowców. Aparat ten daje możliwość identyfikacji m.in.: kwasów tłuszczowych w tym izomerów trans, pierwotnych i wtórnych produktów utleniania tłuszczów, dioksyn i substancji dioksynopodobnych czy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Suszarka rozpyłowa ze złożem fluidalnym
Aparat umożliwia suszenie płynnych surowców (nawet małych ilości) z jednoczesną aglomeracją w celu uzyskania proszków typu instant. Dzięki niej można otrzymywać materiał suchy w postaci proszków, kapsułek czy granulek otrzymywanych z emulsji, roztworów czy past.
Ekstruder laboratoryjny jednoślimakowy
Urządzenie do produkcji ekstrudatów, np. płatków śniadaniowych, pelletów, pieczywa chrupkiego, żywności dla dzieci czy makaronów instant.
Stacjonarne laboratorium do badań spoczynkowego wydatku energetycznego
Poznanie indywidualnej dla każdego pacjenta wartości REE/RMR jest kluczowe dla ustalenia optymalnego bilansu energetycznego. Najnowsza technologia i precyzyjne czujniki modelu Quark RMR pozwalają na dokładny i powtarzalny pomiar. Aparat ocenia skład gazów wydychanych przez pacjenta i na tej podstawie można ocenić jego zapotrzebowanie energetyczne.
BOD POD- pletyzmograf
Aparat szacuje składu ciała, w oparciu o zasady densytometrii całego ciała, pozwala ocenić masę tłuszczową i beztłuszczową w bardzo krótkim czasie. Metoda jest całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna, dlatego może być stosowana już u najmłodszych, jak również u ciężarnych, chorych na epilepsję czy też osób z rozrusznikiem i metalowymi implantami.